twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

duminică, 6 iunie 2010

10 animale uimitor de inteligente si productive


Oamenii s-au dovedit a fi cea mai dominanta specie de pe planeta, datorita comunicarii foarte bine dezvoltate si a gandirii critice . Asta nu inseamna insa ca nu avem parte de competitie. Sunt destule animale de la care putem invata doar cercetand modul in care comunica si invata unul de la altul. Iata aici 10 exemple reprezentative:
1. Sepia, calmarul, caracatita – reprezentanti ai cefalopodelor – se numara printre cele mai inteligente animale din ocean. Dupa ce le-au studiat, oamenii de stiinta au dedus ca cefalopodele incearca mereu sa se mentina ocupate, pentru ca urasc sa se plictiseasca.
2. Delfinii: delfinii pot iubi oamenii la fel de mult cum oamenii pot iubi delfinii. Acest mamifer este incredibil de inteligent si comunicativ si se spune ca este al doilea cel mai inteligent mamifer de pe pamant, dupa om. Creierul unui delfin este de 4-5 ori mai mare decat cel al altor animale de aceeasi marime. Pe langa asta, delfinii au un neocortex foarte bine dezvoltat care ii ajuta sa proceseze emotiile, sa se recunoasca in oglinda si sa inteleaga concepte abstracte.
3. Porumbeii: Cu toate ca sunt asociati deseori cu medii urbane aglomerate, porumbeii sunt animale productive si inteligente. Acestia au memoria dezvoltata, pot sa se recunoasca in oblinda si pot sa identifice pana si diferente subtile intre obiecte diferite.
4. Porcii: porcii compenseaza stilul lor murdar de viata cu o inteligenta incredibila. Cine ar fi crezut ca porcii pot fi asociati cu acest termen? Se pare ca sunt animale foarte sociabile si emotionale, care, daca ar avea constitutia fizica a cimpanzeilor, ar putea “juca” jocuri pe calculator. Au un simt al directiei excelent si invata unul de la celalalt.
5. Sobolanii: Cu toate ca se numara printre cele mai detestate animale din lume, sobolanii sunt destul de inteligenti si descurcareti. Pe langa faptul ca sunt extrem de adaptabili, acestia pot aproape intodeauna sa gaseasca o cale de scapare, cand sunt prinsi undeva.
6. Veveritele: o versiune mai draguta si mai curata a sobolanilor sunt veveritele. Acestea au dovedit ca poseda inteligenta pacalind alte animale care le spioneaza intr-un mod destul de ingenios: se prefac ca ascund hrana intr-un loc, ca mai apoi sa caute alt loc mai sigur unde s-o ascunda, cand nu au urmaritori. Chiar si dupa luni de zile, veveritele isi pot aminti locul exact in care si-au ascuns mancarea.
7. Ciorile: Cu toate ca scot sunete enervante si le sperie pe alte pasari, ciorile sunt atat de inteligente ca pana si oamenii pot sa invete una alta de la ele. Aceste pasari sunt descurcarete si pot transforma tot felul de obiecte in unelte folositoare pentru colectarea hranei din locuri dificile. Uimitor mai este si faptul ca au un respect mare pentru “seniorii” lor si sunt atente la acestia cand vor sa invete lucruri noi.
8. Albinele: Albinele le-au aratat oamenilor de stiinta ca stiu foarte bine natura si nu se pricep numai la a poleniza flori. Folosesc soarele pentru a se orienta, sunt punctuale, au abilitatea de a recunoaste culorile, sunetele si chiar si locuri exacte.
9. Cainii: Oamenii de stiinta descopera pe zi ce trece din ce in ce mai multe dovezi care sa ateste cat de inteligenti sunt cainii. Pana acum s-au dovedit a fi loiali, foarte buni comunicatori si au o memorie destul de buna, insa acum cercetatorii cred ca aceste animalute au capacitatea de a intelege punctul de vedere al altcuiva. In urma unor teste, cainii au mai demonstrat ca pot intelege concepte si pot forma perceptii reale aspura lucrurilor.
10. Elefantii: Elefantii sunt considerati ca fiind animale inteligente si eficiente, care pot folosi unelte, se ingrijesc singure si au fost sursa de inspiratie in robotica. Un nou brat robotic a fost modelat dupa trompa unui elefant – cu care acesta poate ridica obiecte. Elefantii isi mai folosesc trompa pentru a ridica obiecte cu care sa intimideze atacatorii, in situatia in care se simt amenintati. Creierul unui elefant cantareste aproximativ 5 kilograme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu