twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

duminică, 6 iunie 2010

Pisica – micul nostru manipulator


Toti cei care au avut sau au ca animal de companie o pisica stiu prea bine cat de dificil este sa o determini sa faca ceva ce nu vrea. Se pare ca, in cazul pisicilor crescute la casa, conform unui raport publicat in revista Current Biology, este mult mai usor ca acestea sa ii convinga pe oameni sa le indeplineasca poftele, decat invers.
Felinele au un stil aparte de a-i determina pe oameni sa le umple farfuriile cu mancare transmitand mieunaturi acompaniate de sunetul linistitor al torsului, facand astfel foarte dificil un refuz din partea stapanilor.
Cercetarile comportamentale au determinat ca un mieunat insotit de tors atinge mai repede coarda sensibila a stapanului, decat un simplu mieunat pentru a primi mancare sau atentie. Astfel, pisicile sunt constiente ca torsul le ajuta sa obtina ce vor si il folosesc ca metoda de manipulare.
In cadrul unei serii de experimente, in care au fost analizate sunetele scoase de pisici in diverse contexte, cercetatorii au ajuns la concluzia ca torsul inregistrat la pisicile care voiau sa primeasca mancare suna mult mai urgent si mai putin placut decat cel inregistrat in alte circumstante.
O membra a echipei de cercetatori a determinat deasemenea si faptul ca pisicile invata sa exagereze constient intr-un mod dramatic sunetele pe care le scot pentru a genera un raspuns cat mai prompt si mai favorabil din partea oamenilor.
Orice ar fi, pisicile sunt niste animalute care stiu ce vor si, cel mai important, stiu exact ce sa faca pentru a obtine ceea ce vor. In momentul in care acceptati sa ingrijiti o pisica, acceptati fara sa vreti si sa fiti manipulati in cel mai placut mod posibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu